agenda 2018-2019

Hieronder vindt  u een korte omschrijving van de eerstvolgende voorstelling:


Kunstproject Wyns organiseert i.s.m. Stichting de Kulturele Tsjerke Wyns

 

Ivo de Wijs in Wyns

 
 

Op zondagmiddag 3 februari om 15 uur treedt de bekende tekstdichter, presentator en cabaretier Ivo de Wijs op in het kerkje van Wyns.

Officieel heet zijn voordracht een ‘inleiding in de dichtkunst’. Maar het zal naar verwachting vooral een onderhoudende middag worden met veel inzichten, spitsvondigheden en humor. 

 

Directe aanleiding is het thema pozie, dat de kunstcommissie van Wyns koos voor het seizoen 2019. Dit is ook het  100ste geboortejaar van Nederlands beroemdste doctorandus, Heinz Polzer, oftewel Drs. P.  Beroemd door zijn liedteksten en gedichten, zoals het bekende Heen en Weer (officieel: Veerpont).

Het was Drs. P die in 1992 dit lied, heen en weer varend en pianospelend  op de Wynzer Oerset, ten gehore bracht. Daarmee opende hij de expositie-vitrines bij de haven van Wyns . Drs. P dichtte bij die gelegenheid de ode: ‘Een blik op Wijns’.

 

Ivo de Wijs (1945) beheert en propageert als bestuurslid van ‘Het Heen- en Weerschap’ de literaire nalatenschap van de in 2015 overleden Drs. P.  Zeer recent figureerde hij in een prachtige televisie-documentaire over de doctorandus. 

De Wijs is zelf auteur van een zeer omvangrijk oeuvre van gedichten en liedteksten.  Zijn teksten zijn altijd herkenbaar en rechtstreeks uit het leven gegrepen Hij staat bekend als meester in het genre van het ‘light verse’ .  Hij schreef onder andere liedjes voor musicals als ‘Nijntje’ en ‘Heerlijk duurt het langst’. Hij ontving meerdere prijzen zoals de Gouden Griffel.  Een recente bundel heet ‘Opa dicht’. Daarnaast treedt Ivo de Wijs als cabaretier regelmatig op. 

 

De voordracht van Ivo de Wijs vormt tevens de aftrap voor de wintercursus pozie, die de plaatselijke, vijfkoppige kunstcommissie aanbiedt. Vanaf 5 februari kunnen de cursisten zich op zes dinsdagavonden in de dichtkunst bekwamen onder leiding van de bekende Friese dichter Arjan Hut. Arjan Hut (1976) was onder andere stadsdichter van Leeuwarden in 2005/2006. In 2018 vertegenwoordigde hij de Culturele Hoofdstad Leeuwarden in La Valetta op Malta.

 

Naar verwachting zal het publiek aan het optreden van Ivo de Wijs op zondagmiddag veel plezier beleven. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan deze succesvolle tekstdichter.

Bij de entreeprijs van € 10 is koffie en thee met dmkes inbegrepen, kinderen tot 16 jaar gratis.

 drsP 
Afb. Fragment gedicht ‘Een blik op Wijns’ dat Drs. P in 1992 schreef. 
Dit is de eerstvolgende voorstelling. Overige voorstellingen in dit seizoen worden hier t.z.t. gepubliceerd

      naar boven